Asunnon hoito
Asunnon tulee olla asukkaalle turvallinen ja terveellinen paikka. Oman asumisen viihtyisyyden ja mukavuuden ylläpitäminen vaatii asukkaan itsensä säännöllisiä toimenpiteitä. Taloyhtiö voi opastaa ja tarvittaessa muistuttaa asukkaita asuinhuoneiston huolellisesta hoidosta. Asunto tulee siivota säännöllisesti, jotta sisällä hengitettävä ilma pysyy terveellisenä eivätkä haitalliset pieneliöt lisäänny asunnossa. Perusteellisempi puhdistus on asunnossa tarpeen kahdesti vuodessa. Kotieläimet voivat mahdollisesti aiheuttaa lisääntynyttä siivoustarvetta.
Ilmanvaihtoventtiilit tulee asukkaan puhdistaa kahdesti vuodessa. Poistoilmaventtiilit ovat asunnossa lähellä katonrajaa tai katossa olevia aukkoja, joiden kautta ilma poistuu asunnosta. Jotta ilmanvaihto toimisi kunnolla ja asukkaiden hengittämä ilma pysyisi hyvänä, tulee poistoilmaventtiilit puhdistaa. Asunnosta poistuvan ilman tilalle tulee korvausilmaventtiilista tuloilmaa. Myös korvausilmaventtiilit on hyvä puhdistaa. Keittiön liesituulettimessa oleva rasvasuodatin on puhdistettava kuukausittain. Ruokaa valmistettaessa suodattimeen kertyy rasvaa, joka voi ylikuumentuessaan syttyä palamaan.
Pesu- ja märkätilojen lattiassa olevat lattiakaivot tulee puhdistaa kaksi kertaa vuodessa. Lattiakaivoon kertyy usein hiuksia ja muuta irtoavaa ainetta, joka tulee poistaa viemärin tukkeutumisen estämiseksi. Puhdistuksessa voi käyttää kumihanskoja, joilla on kätevä ottaa kertyneet ainekset pois lattiakaivosta. Pesualtaiden alla olevat hajulukot on syytä puhdistaa kuukausittain. Tällä varmistetaan se, että ne eivät tukkeudu ja että vesi pääsee viemäriin esteettömästi.
Märkätilojen silikonisaumoja sekä muovimattojen/-tapettien kuntoa on hyvä tarkkailla jatkuvasti, samoin kuin asunnon kuntoa ylipäätänsä. Ikkunoiden sekä mahdollisen terassi-/parvekeoven lukituksen ja saranoiden voitelu on tarpeen tehdä kahdesti vuodessa. Näin saranat ja lukot pysyvät kunnossa ja kestävät kauemmin moiteettomasti toimivina. Viemärinavausainetta on syytä varata kotiin tilapäisten tukosten avaamiseksi ja hajulukkojen puhdistamiseksi. Ainetta saa yleensä kaikista lähikaupoistakin. Ellei mahdollinen tukos avaudu kotikonstein asukkaan omilla toimenpiteillä, on syytä ottaa yhteys huoltoyhtiöön tai talonmieheen.
Sähkölaitteiden kanssa on aina syytä varovaisuuteen, sillä viallinen tai väärin kytketty sähkölaite saattaa pahimmassa tapauksessa olla hengenvaarallinen. Myös lapsia tulee neuvoa sähkölaitteiden käytössä tapaturmien ehkäisemiseksi. Sähköasennukset ja -korjaukset tulee aina jättää ammattilaisten tehtäväksi. Pienet sähkötyöt kuten lampun ja sulakkeen vaihdot voi asukas tehdä itse. Asukas voi huoletta asentaa valaisimen ns. sokeripalaan ja vaihtaa sokerinpalan tilalle valaisinpistokkeen. Myös jännitteettömän pistorasian tai kytkimen peitelevyn voi irrottaa remonttityön ajaksi, tällöin tulee muistaa poistaa sulake asennuksen ajaksi.