Uuteen asuntoon

Uuteen asuntoon

Ennen muuttoa on syytä tarkistaa, että asunto on siinä kunnossa kuin on sovittu. Yhtiössä noudatettavista käytännön järjestelyistä saa parhaiten tietoa edelliseltä omistajalta, isännöitsijältä ja hallituksen jäseniltä. Isännöitsijän yhteystiedot selviävät isännöitsijäntodistuksesta, joka on liitetty kauppakirjaan ja joka on esitetty ostajalle jo ennen ostopäätöksen tekoa.

Ainakin seuraavat asiat on syytä selvittää ennen muuttoa:

  • Miten kiinteistönhuolto on taloyhtiössä järjestetty.
  • Ovatko asukkaat sopineet joistakin tehtävistä, joita hoidetaan talkootyönä?
  • Miten taloyhtiön jätehuolto on hoidettu. Kuinka usein jäteastiat tyhjennetään ja millaisia jätteitä taloyhtiön astioihin saa laittaa?
  • Missä ja montako pysäköintipaikkaa taloyhtiöllä on ja millainen on niiden varausjärjestelmä?
  • Onko taloyhtiössä pesutupa tai talosauna? Miten ja millaisia sauna- ja pesutupavuoroja voi varata?

Uusi asukas tekee usein remonttia huoneistossa ennen muuttoa. Pintaremontti, kuten maalaus ja tapetointi, on mahdollista toteuttaa omin päätöksin. Jos huoneistossa tehdään rakennemuutoksia, tulee selvittää muutoksen vaatimat lupa-asiat, ks. Asunto-osakeyhtiölaki AOYL 5. luku, joka löytyy TÄÄLTÄ.
Taloyhtiön luvan lisäksi tarvitaan isommissa muutostöissä rakennus- tai toimenpidelupa, joiden hakijana toimii taloyhtiö ja joista päättävät kunnan rakennusvalvonta. Osakkaalla on muutostyöoikeus ainoastaan hallitsemissaan tiloissa. Osakkaan on esim. ennen kylpyhuoneremonttia ilmoitettava kirjallisesti taloyhtiölle hyvissä ajoin aikomistaan muutoksista.

Vastuunjako taloyhtiön ja osakkaan kesken tulee myös selvittää etukäteen, sillä taloyhtiö on saattanut tehdä kylpyhuoneiden ja muidenkin rakenteiden korjaus- ja kunnossapitovastuista Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukosta poikkeavia päätöksiä. Varsinkin jos kosteita tiloja aletaan remontoida, tulee etukäteen selvittää, minkälaista korjaustapaa taloyhtiö edellyttää.

Virallisen muuttoilmoituksen tekemisen lisäksi uuden osakkaan on ilmoitettava asuntokaupasta taloyhtiölle, yleensä isännöitsijälle, jotta uusi osakas voidaan merkitä taloyhtiön osakeluetteloon. Osakkaan on tätä varten toimitettava ja taloyhtiöllä on oikeus saada luotettava selvitys, kuinka osakkeet ovat osakkaalle siirtyneet. Esim. asuntokaupan jälkeen uuden osakkaan tulisi esittää kauppakirja, varainsiirtoverolaskelma ja osakekirja.

Muuttoilmoitus on tehtävä maistraatille viikon kuluessa muutosta. Muuttoilmoitus on tehtävä myös tilapäisestä asumisesta, joka kestää yli kolme kuukautta. Ulkomailla tapahtuva muutto sekä Suomesta ulkomaille tai ulkomailta Suomeen tapahtuvat muutot on ilmoitettava maistraatille kirjallisesti tai sähköisesti.

Muuttoilmoituksen voi tehdä internetin kautta verkkopankkitunnuksilla tai postin verkkopalvelutunnuksilla osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi. Muuttoilmoituksen voi tehdä myös soittamalla muuttoilmoituspuhelimeen 0295 535 535. Lisäksi posteista on saatavissa kaavakkeita, joilla muuttoilmoituksen voi tehdä.

Muuttoilmoituksen perusteella menee tieto muutosta yhdellä kertaa sekä maistraattien ylläpitämään valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään että Postiin. Väestötietojärjestelmästä uudet osoitetiedot välitetään automaattisesti viranomaisille, kuten KELAan, ajoneuvohallintoon ja verohallintoon, sekä lisäksi monille eläkelaitoksille, pankeille, vakuutusyhtiöille, järjestöille, lehtitaloille ja yrityksille.

Virallisen ilmoituksen lisäksi tulee muutosta ilmoittaa taloyhtiön isännöitsijälle tai isännöitsijätoimistoon. Näin oikeat nimet saadaan muutettua taloyhtiön asukastietoihin ja esim. oviin tai porraskäytävien ilmoitustauluille.