Pesukone vaatii valvontaa
Talojen vesivahingoista lähes 20 prosenttia aiheutuu astian- ja pyykinpesukoneista sekä lämminvesivaraajista. Varsinkin astian- ja pyykinpesukoneiden vahingot olisivat helposti estettävissä kytkemällä ne oikein ja käyttämällä niitä huolellisesti. Yleisimpiä vesivahingon aiheuttajia ovat täyttöletkun liittimen löystyminen ja poistoletkun murtuma. Kytkentäletkujen vuoto pysyy helposti huomaamattomana ja paljastuu vasta kosteusvaurioiden perusteella. Uusissa pesukoneissa on tulvasuoja, mutta se ei estä vuotoa täyttöletkusta. Pesukonetta ei saa jättää käyntiin valvomatta.
Pesukone on liitettävä vesijohtoverkostoon omalla hanalla sekä hyväksytyllä paineenkestävällä täyttöletkulla. Pesukoneen hana tulee sijoitettaa näkyvälle paikalle, jolloin sen muistaa helpommin sulkea jokaisen käyttökerran jälkeen. Täyttöletkun sulkuventtiili tulee asentaa helposti käytettävään paikkaan esimerkiksi pesupöydän pintaan. Venttiilin sulkeminen käytön jälkeen tekee täyttöletkun paineettomaksi ja estää siten vesivahinkojen synnyn. Pesukoneen poistoletku on asennettava kiinteästi asennusohjeen mukaisesti siten, että koneeseen ei tapahdu takaisinvirtausta. Poistoletkun kunto ja tiiviys tulee tarkastaa määräajoin, esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa.
Astian- ja pyykinpesukoneiden vuotovahinkoja voi torjua uusimalla täyttö- ja poistoletkut 5-10 vuoden välein. Vesitiivis lattia pesukoneen alla helpottaa vuotojen havaitsemista ajoissa. Kotivakuutuksella ja etenkin sen kattavuudella voi olla suuri merkitys, mikäli pesukoneen vuoto aiheuttaa vesivahinkoja.
Astian- ja pyykinpesukoneen asentamisesta on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti, mikäli pesukoneen liitännät eivät ole valmiina.