Huoneistoremontti

Huoneistoremontti

Huoneistoremontit

Opi tilaamaan remontti: 1) tee kirjallinen sopimus, 2) hinta-arvio saa ylittyä, urakkahinta ei, 3) naarmuista saa hinnanalennusta, 4) lisätyön tekemiseen täytyy pyytää lupa, 5) toimitus myöhässä, pyydä alennusta, 5 pyydä tuntilista, jos teetät tuntitöitä,.

Sopimuslomake : PDF-lomake, .doc-lomake.

Osakkeenomistajan remonttiohjeita

Asunto-osakeyhtiössä osakkeenomistajilla on varsin laajat oikeudet päättää hallitsemiensa tilojen käytöstä ja siitä, missä kunnossa hän näitä tiloja pitää. Tähän liittyy myös osakkeenomistajan muutostyöoikeus. Katso tarkemmin asunto-osakeyhtiölain Osa II. Osakkeenomistajan muutostyöoikeus ei ulotu hänen huoneistonsa ulkopuolelle, vaan esimerkiksi hormistoissa, katolle ja julkisivuille tehtäviin muutoksiin tarvitaan aina yhtiön lupa.

Remontille on saatava taloyhtiön suostumus ennen remontin aloittamista. Taloyhtiöllä on oikeus ja velvollisuus valvoa osakkaan muutos- ja kunnossapitotyötä. Yhtiön valvontakulut maksaa muutos- ja kunnossapitotyöhön ryhtynyt osakas.

Huoneenvuokralakien mukaan vuokralaisella ei ole muutostyöoikeutta ilman vuokranantajan siihen erikseen antamaa lupaa. Asunto-osakeyhtiössä osakkaan vuokralaisen muutostyöoikeus on suhteessa asunto-osakeyhtiöön rajoituksiltaan samanlainen kuin edellä esitetty osakkaan muutostyöoikeus.

1. Ilmoitusvelvollisuus

Huoneiston kunnossapito- ja muutostöiden ilmoittaminen osakkaan remonteissa

Osakkeenomistajan on asuntoyhtiölain mukaan ilmoitettava yhtiölle, jos hän aikoo tehdä remontin. Taloyhtiöllä on oikeus saada etukäteisilmoitus suunnitellusta remontista. Se tehdään kirjallisesti isännöitsijätoimistolle. Ilmoitukseen on liitettävä selvitys työn sisällöstä, toteuttamisesta ja aikataulusta. Yhtiölle tulee antaa kohtuullinen aika käsitellä ilmoitusta. Taloyhtiö voi myös keskeyttää jo aloitetun remontin, jos etukäteisilmoitusta ei ole tehty.

Osakkaan remontti-ilmoituksen sisältö
Älä remontoi salaa!

2. Mistä ilmoitetaan

Käytännössä lähes kaikista asunnossa tehtävistä muutoksista pitää ilmoittaa. Poikkeuksen muodostavat seinien ja katon maalaaminen sekä tapetointi, joista ei tarvitse ilmoittaa. Rajatapauksia ovat pyykinpesukone, astianpesukone, lavuaari, kiuas, liesi ja uuni. Jos näiden kodinkoneiden ja kalusteiden tilalle hankkii uuden, joka sijoitetaan samaan paikkaan ja jonka asentaa alan ammattilainen, ei ilmoitusta tarvitse tehdä. Mutta jos jokin näistä asennetaan asuntoon ensimmäisen kerran tai sijaintia vaihdetaan, on osakas ilmoitusvelvollinen.

Remontteja on hyvin erilaisia. Niitä koskevat ilmoitukset voidaan jaotella kolmeen luokkaan:

1.Pieniä remontteja koskevat ilmoitukset ovat maksuttomia. Pieniä remontteja ovat esimerkiksi olohuoneen lattiapinnoitteen tai vaikkapa kaappien uusiminen.

2.Keskisuuria remontteja ovat ne, joista isännöitsijätoimisto joutuu arvioimaan, ovatko ne hyvän rakennustavan mukaisia. Näistä peritään maksu arviointityöhön kuluneen ajan mukaan. Keskisuurista remonteista isännöitsijä ilmoittaa hallitukselle, mutta ilmoitusta ei käsitellä hallituksessa.

3.Suuria remontteja ovat ne, jotka vaativat viranomaisluvan. Nämä ilmoitukset käsitellään taloyhtiön hallituksessa. Kun työ on rakennusluvan alainen, hakee sen taloyhtiö tai antaa osakkeenomistajalle yhtiön valtakirjan sen hakemiseen. Ilmoituksen käsittely- ja lupakustannuksista vastaa osakkeenomistaja. Lisäksi tulee hallituksen palkkio, jos se joutuu erikseen kokoontumaan käsitelläkseen osakkaan ilmoitusta.

Perittävistä maksuista tarkemmin: Laki- ja Kiinteistöoppaat Oy/ Erillismaksut

Remonttiasiassa kannattaa ottaa alustavasti yhteyttä isännöitsijätoimistoon puh. 040 5225 787 tai sähköpostilla jo ennen ilmoituksen tekoa sen selvittämiseksi, kuinka laaja ilmoitus on tehtävä.

3. Taloyhtiön vastaus ilmoitukseen

Isännöitsijätoimisto säilyttää ilmoitukset huoneistokohtaisessa rekisterissä, jotta jälkeenpäin voidaan selvittää millaisia ja kenen toimesta remontteja on tehty. Osakkaalla ja kiinteistönvälittäjällä on oikeus tutustua tähän rekisteriin. Muutostyöt luetteloidaan isännöitsijätodistuksessa.

Taloyhtiön vastaus sisältää seuraavat kohdat: ilmoituksen vastaanottopäivämäärän, isännöitsijän (taloyhtiön edustajan) lausunnon, mahdollisesti pyydettävät lisäselvitykset, onko taloyhtiö ilmoittanut remontista yhtiön toiselle osakkaalle, jos muutos- ja kunnossapitotyö vaikuttaa toisen osakkaan huoneistoon, ovatko toiset osakkaat asettaneen ehtoja remontille, käyttääkö taloyhtiö itse sille kuuluvan muutostyön valvontaoikeuden tai valvojaksi valtuutetun nimen,vaadittavat tarkastukset, onko ilmoituksessa esitetty muutostyösuunnitelma hyväksytty tai jos ei ole, niin myös yhtiön perustelu.

4. Remontti ei voi alkaa ennen kuin taloyhtiö on antanut siihen luvan

Isännöitsijätoimisto ilmoittaa osakkaalle, että työt voidaan aloittaa. Mikäli osakkaan muutostyön yhteydessä, esim. purkutyön yhteydessä, paljastuu rakenteita, joiden kunto ei ole asianmukainen, osakkaan tulee ottaa välittömästi yhteyttä isännöitsijään.

Osakkeenomistaja vastaa muutostöitä tehdessään tai teettäessään siitä, että ne tehdään hyvää rakennustapaa noudattaen ja että niillä ei aiheuteta haittaa toiselle osakkeenomistajalle tai yhtiölle. Vastuu osakkaan virheellisestä muutostyöstä ei siirry yhtiölle vaikka yhtiö olisi valvonut muutostyön. Osakkeenomistajan tulee tehdä muutostyö huolellisesti ja mahdollisimman vähän haittaa aiheuttaen.

Remontti on valmis, kun se on taloyhtiön toimesta katselmoitu ja todettu loppuun suoritetuksi (pvm).

Alkavasta remontista osakas ilmoittaa oman rappunsa ilmoitustaululla ja ilmoitus talosivuston päivittäjälle, joka laittaa sen talosivustolle.

Ilmoitus sisältää seuraavat tiedot: asunnon rappu ja numero, osakkaan nimi ja yhteystiedot, mitä tehdään, työn aloittamisen pvm ja kesto, kuka tai ketkä tekevät, työntekijäpuolen yhteystiedot.

Taloyhtiön remonttiohje ja remonttisitoumus -lomake

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maanantai - perjantai...................................klo 7.00 - 20.00
Lauantai ja juhlapäivien aatto
....................klo 7.00 - 18.00

Sunnuntaisin ja juhlapäivinä remontin teko kielletty!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5. Asunto-osakeyhtiölain mukainen yhtiön ja osakkeenomistajan välinen vastuu

Normaalisti rakenteet (kuten vedeneristeet) kuuluvat taloyhtiön vastuulle ja huoneiston sisäosat kuten pinnoitteet (esim. laatat, parketit) kuuluvat osakkaan vastuulle. Taloyhtiön vastuunjakotaulukko kertoo tarkemmin miten huoneiston eri osien ja laitteiden korjaus- ja kunnossapitovastuu jakautuu taloyhtiön ja osakkaan kesken. Katso esimerkiksi Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukko.

Kun osakas omaa viihtyvyyttään varten kohottaa huoneistonsa asumistasoa, ilman että huoneistossa on puutteita, vastaa osakas kaikista uusimistöistä ja materiaaleista aiheutuvista kustannuksista. Esimerkiksi osakkaan muutostyön yhteydessä yhtiön tulee vastata vesieristeestä vain, jos siinä on vikaa. Se, että osakkaan kylpyhuoneessa oleva vesieriste ei ole asennettu nykyisin voimassa olevien määräysten mukaan ei ole sellainen rakenteellinen vika, jonka yhtiö on velvollinen korjaamaan - merkitystä on sillä toimiiko kylpyhuoneen rakenne asianmukaisesti.