Asunnon hoito
Asunnon tulee olla asukkaalle turvallinen ja terveellinen paikka. Oman asumisen viihtyisyyden ja mukavuuden ylläpitäminen vaatii asukkaan itsensä säännöllisiä toimenpiteitä.
Puhdistus
Asunto tulee siivota säännöllisesti, jotta sisällä hengitettävä ilma pysyy terveellisenä eivätkä haitalliset pieneliöt lisäänny asunnossa. Perusteellisempi puhdistus on asunnossa tarpeen kahdesti vuodessa. Kotieläimet voivat mahdollisesti aiheuttaa lisääntynyttä siivoustarvetta.
Ilmanvaihto
Ilmanvaihtoventtiilit tulee asukkaan puhdistaa kahdesti vuodessa. Venttiilit ovat asunnossa lähellä katonrajaa. Jotta ilmanvaihto toimisi kunnolla ja asukkaiden hengittämä ilma pysyisi hyvänä, tulee venttiilit puhdistaa.
Taloyhtiöllä on ollut tapana toimittaa asukkaille puolivuosittain uudet korvausilmaventtiilien suodattimet ja niiden vaihto.
Huonelämpötila ja ilmankosteus
Huonelämpötila on parhaimmillaan 20-22º C. Liian korkea yli 23 asteen lämpötila ei ole ihmisen terveydelle hyväksi ja lisäksi se lisää energiankulutusta ja aiheuttaa tunkkaisuuden tunnetta asuntoon. Alle +18º C lämpötiloissa ilman suhteellinen kosteus voi kasvaa niin suureksi, että rakenteisiin alkaa pesiytyä sieniä ja muita mikro-organismeja. Sopiva ja terveellisin huoneilman kosteus on 30-40 %. Liiallinen huoneilman kosteus aiheuttaa kosteuden tiivistymistä rakenteiden pinnalle ja lisää mikrobien kasvua.
Liesituulettimet
Keittiössä mahdollisesti olevassa liesituulettimessa oleva rasvasuodatin on puhdistettava kuukausittain. Ruokaa valmistettaessa suodattimeen kertyy rasvaa, joka voi ylikuumentuessaan syttyä palamaan.
Märkätilat ja lattiakaivot
Pesu- ja märkätilojen lattiassa olevat lattiakaivot tulee puhdistaa kaksi kertaa vuodessa. Lattiakaivoon kertyy usein hiuksia ja muuta irtoavaa ainetta, joka tulee poistaa viemärin tukkeutumisen estämiseksi. Puhdistuksessa voi käyttää kumihanskoja, joilla on kätevä ottaa kertyneet ainekset pois lattiakaivosta. Pesualtaiden alla olevat hajulukot on syytä puhdistaa kuukausittain. Tällä varmistetaan se, että ne eivät tukkeudu ja että vesi pääsee viemäriin esteettömästi.
Viemärinavausainetta on syytä varata kotiin tilapäisten tukosten avaamiseksi ja hajulukkojen puhdistamiseksi. Ainetta saa yleensä kaikista lähikaupoistakin. Ellei mahdollinen tukos avaudu kotikonstein asukkaan omilla toimenpiteillä, on syytä ottaa yhteys huoltoyhtiöön.
Märkätilojen silikonisaumoja sekä muovimattojen/-tapettien kuntoa on hyvä tarkkailla jatkuvasti, samoin kuin asunnon kuntoa ylipäätänsä. Ikkunoiden lukituksen ja saranoiden voitelu on tarpeen tehdä kahdesti vuodessa. Näin saranat ja lukot pysyvät kunnossa ja kestävät kauemmin moiteettomasti toimivina.
Sähkölaitteet ja -asennukset
Sähkölaitteiden kanssa on aina syytä varovaisuuteen, sillä viallinen tai väärin kytketty sähkölaite saattaa pahimmassa tapauksessa olla hengenvaarallinen. Myös lapsia tulee neuvoa sähkölaitteiden käytössä tapaturmien ehkäisemiseksi.
Sähköasennukset ja -korjaukset tulee aina jättää ammattilaisten tehtäväksi.
Pienet sähkötyöt kuten lampun ja sulakkeen vaihdot voi asukas tehdä itse. Asukas voi huoletta asentaa valaisimen ns. sokeripalaan ja vaihtaa sokerinpalan tilalle valaisinpistokkeen. Myös jännitteettömän pistorasian tai kytkimen peitelevyn voi irrottaa remonttityön ajaksi, mutta tällöin tulee muistaa katkaista ko. rasian tai kytkimen virta sähkötaulusta asennuksen ajaksi.
Pesukoneet
Talojen vesivahingoista lähes 20 prosenttia aiheutuu astian- ja pyykinpesukoneista sekä lämminvesivaraajista. Varsinkin astian- ja pyykinpesukoneiden vahingot olisivat helposti estettävissä kytkemällä ne oikein ja käyttämällä niitä huolellisesti. Yleisimpiä vesivahingon aiheuttajia ovat täyttöletkun liittimen löystyminen ja poistoletkun murtuma. Kytkentäletkujen vuoto pysyy helposti huomaamattomana ja paljastuu vasta kosteusvaurioiden perusteella. Uusissa pesukoneissa on tulvasuoja, mutta se ei estä vuotoa täyttöletkusta.
Pesukone on liitettävä vesijohtoverkostoon omalla hanalla sekä hyväksytyllä paineenkestävällä täyttöletkulla. Pesukoneen hana tulee sijoitettaa näkyvälle paikalle, jolloin sen muistaa helpommin sulkea jokaisen käyttökerran jälkeen. Täyttöletkun sulkuventtiili tulee asentaa helposti käytettävään paikkaan esimerkiksi pesupöydän pintaan. Venttiilin sulkeminen käytön jälkeen tekee täyttöletkun paineettomaksi ja estää siten vesivahinkojen synnyn. Pesukoneen poistoletku on asennettava kiinteästi asennusohjeen mukaisesti siten, että koneeseen ei tapahdu takaisinvirtausta. Poistoletkun kunto ja tiiviys tulee tarkastaa määräajoin, esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa.
Astian- ja pyykinpesukoneiden vuotovahinkoja voi torjua uusimalla täyttö- ja poistoletkut 5-10 vuoden välein. Vesitiivis lattia pesukoneen alla helpottaa vuotojen havaitsemista ajoissa. Kotivakuutuksella ja etenkin sen kattavuudella voi olla suuri merkitys, mikäli pesukoneen vuoto aiheuttaa vesivahinkoja taloyhtiössämme.
Muistathan että kaikista vesivuodoista tulee aina ilmoittaa viipymättä taloyhtiölle!