Isännöitsijäntodistus

Isännöitsijäntodistuksesta ilmenee monia tärkeitä seikkoja koko taloyhtiöstä sekä yksittäisestä huoneistosta. Isännöitsijäntodistuksesta käy ilmi mm. taloyhtiön rakennukset, maa-alueen omistussuhteet (oma vai vuokratontti), onko yhtiöjärjestyksessä lunastuslauseke sekä selvitys lainavastuista. Huoneistokohtaisina tietoina Isännöitsijäntodistuksesta selviää mm. tiedot huoneiston pinta-alasta ja huonemäärästä, osakeluetteloon merkitystä omistajasta, mahdolliset maksamattomat erääntyneet yhtiövastikkeet sekä käyttö- ja luovutusrajoitukset.

Isännöitsijäntodistus tilataan taloyhtiön isännöitsijältä tai isännöintiyritykseltä. Isännöitsijällä on oikeus periä isännöitsijäntodistuksen antamisesta taloyhtiön hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu. Selvintä ja suositeltavaa olisi, että hallitus tekisi nimenomaisen päätöksen asiasta, mutta riittäväksi katsotaan myös se, että hallitus on tietoinen maksukäytännöstä ja sen myös hyväksynyt.

Isännöitsijäntodistuksen voi tilata myös ilman tilinpäätös-, toimintakertomus-, talousarvio- ja energiatodistustietoja tai siten että todistus sisältää vain energiatodistustiedot. Mahdollista on myös tilata normaalia suppeampi isännöitsijäntodistus vuokrausta varten.

Yleisimmin isännöitsijäntodistus tehdään valmiille lomakepohjalle. Kiinteistöliiton hyväksymät lomakkeet on päivitetty vuonna 2010.

Jollei taloyhtiöllä ole isännöitsijää, pyydetään todistus taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta.